De voormalige topman van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, is er vrij zeker van: Europa heeft het zwaar, maar de euro wordt niet in zijn bestaan bedreigd. Wel zijn snel hervormingen nodig om bestand te zijn tegen dreigingen zoals populisme.
In een interview met Business Insider Deutschland zei Trichet dat de eurozone een eigen minister van Financiën nodig heeft en een parlement specifiek voor de eurozone, naar het model van het huidige Europese parlement.
“Op de lange termijn heeft de eurozone versterking nodig van de uitvoerende en de wetgevende macht. Dat is nodig om het groeipotentieel te benutten, banen te scheppen en massawerkloosheid te elimineren”, aldus Trichet. “De eurozone heeft zijn eigen, sterke minister van Financiën nodig en een op het Europese model gebaseerd parlement met meer invloed. Dat zou een echte stap voorwaarts zijn.”
Tijdens het interview erkende Trichet – die tussen 2003 en 2011 president was van de Europese Centrale Bank – dat het huidige populisme in Europa voor problemen zorgt, maar hij denkt dat dat probleem niet alleen voor Europa geldt.
De collectieve onvrede die Trichet ziet, is volgens hem niet een puur Europese zaak, maar meer een “probleem van landen met moderne economieën.”
Wilders geen bedreiging voor de euro
Trichet denkt tevens dat er nog geen serieus gevaar dreigt voor de euro, ondanks de terreinwinst van eurosceptische politici als Marine Le Pen en Geert Wilders.
"Ik geloof niet dat de eurozone in zijn bestaan wordt bedreigd", zei hij. Trichet verwees naar de kracht van de euro tijdens de recente financiële crisis; de euro overleefde en het aantal deelnemers nam zelfs toe.
"Bij het begin van de crisis in 2008 telde de eurozone 15 landen, zelfs tijdens de crisis kwamen daar nog eens vier landen bij. Zodoende bevat de eurozone momenteel 19 landen."
Lees het hele interview met Trichet op Business Insider Duitsland (in het Duits).